Dvoglavi orao maskota Svetskog prvenstva

2016-04-08

Beograd – Maskota Svetskog školskog prvenstva u odbojci biće dvoglavi orao kojeg je osmislio Marko Šerer učenik beogradske Srednje škole za dizajn. U ovoj školi je pre mesec dana otvoren konkurs, a pravo na osmišljavanje maskote, koja će biti lice odbojkaša i odbojkašica iz 35 država, imali su učenici svih srednjih škola u Srbiji.

- Izabrao sam dvoglavog orla kao maskotu jer je to deo grba naše države. Hteo sam da ovogodišnja maskota bude vezana za lokaciju tj. državu u kojoj se ovo prvenstvo održava. Dao sam im belu majicu i crni šorc što je standardna odeća na fizičkom u srednjim školama. Jedna glava je muška, a druga ženska. Hteo sam da prikažem druženje kroz odbojku u ovoj maskoti i loptu sam stavio na centar tačno iznad dvoglavog orla kao simbol dobacivanja, zabave i igre- rekao je Šerer na koferenciji za novinare koja je danas održana u Srednjoj školi za dizajn povodom proglašenja pobednika konkursa.

Izbor maskote pozdravio je i državni sekretar za sport i predsednik organizacionog odbora Svetskog školskog prvenstva Predrag Peruničić, kao i direktorka Srednje škole za dizajn Jelena Medaković. Predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković istakao je da je uživao u “žiriranju i izboru najboljeg među mnogim pristiglim kreativnim radovima”, dok je direktor marketinga Odbojkaškog Saveza Srbije napomenuo je da je “bilo teško doneti odluku iako je Markov rad evidentno imao najviše duha i smisla”.

Pobednika konkursa za maskotu, komapnija VIP mobile, inače generalni sponzor Odbojkaškog Saveza Srbije, nagradila je najnovijim modelom android telefona HUAWEI. U najuži izbor ušao je i Stefan Cvijanović, takođe učenik Srednje škole za dizajn i Teodora Obradinović iz Škole primenjenih umetnosti iz Šapca.

Potraga za maskotom trajala je do 31. marta, a oko 30 pristiglih radova ocenio je žiri u sastavu: Dragan Jovićević urednik rubrike kultura u NIN-u, Jelena Medaković direktorka Srednje škole za dizajn, Zoran Avramović direktor marketinga Odbojkaškog saveza Srbije i Željko Tanasković predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Pronašli smo Svetsku maskotu za Svetsko prvenstvo, ali ona nema ime. Ko će biti kum dvoglavog orla... Predloge ostaviti na facebook stranici Saveza za školski sport Srbije.

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic