Intervju Uroš Savić Savez za školski sport Srbije

2015-12-28

Uroš Savić, predstavnik Saveza za školski sport Srbije je odgovarao na neka zanimljiva pitanja za zvanični sajt ISF-a (Svetske školske sportske federacije)

Srbija je mala zemlja, ali samo geografski. Savez za školski sport Srbije preuzima veliku odgovornost organizacijom svog prvog Svetskog školskog prvenstva u odbojci, koji je jedan od najvećih događaja u Svedskom školskom sportu. Uroš Savić, naš član koji predstavlja Srbiju, nam je ispričao svoju viziju školskog sporta.

INTERVJU

ISF: Koliko je sport bitan za obrazovanje i razvoj dece?

Sport je izuzetno bitan za razvoj mladih ljudi. On ih uči pravim vrednostima, i stvara od njih kvalitetne i samosvesne ljude. Živimo u vremenu gde mladje generacije sve manje izlaze napolje na sportske terene, već sede kući, uglavnom ne ispuštajući neki elektronski uređaj iz ruku. Naš zadatak je da im stvorimo zdrave navike, a sport je pravo rešenje.

ISF: Da li misliš da je školski sistem u tvojoj zemlji posvetio dovoljno pažnje fizičkom vaspitanju i sportskoj edukaciji, i da li postoji prostor za napredak na tom polju?

Mi naporno radimo na tome da kroz razne projekte uključimo što veći broj dece da učestvuju u raznim sportskim aktivnostima. Naravno, uvek postoji prostor za napredak, jer taj proces mora da se razvija u budućnosti.

ISF: Koliko je važno za mladog sportistu da učestvuje u međunarodnim takmičenjima?

Takvo iskustvo može doživeti možda jednom u životu, i to je veoma važno za dalji razvoj deteta. To je i prilika da upozna svoje vršnjake iz drugih zemalja.

ISF: Na koji način ISF (Svetska školska sportska federacija) može da se uključi i pomogne nacionalnim školskim sportskim savezima?

ISF treba da pruži snažnu podršku nacionalnim federacijama. U nekim situacijama nacionalni savezi nailaze na određene probleme i suočavaju se sa njima. Tada ISF treba da pokaže svu svoju snagu i podršku, kao u našem slučaju sa učestvovanjem na Evropskom školskom prvenstvu u fudbalu 2016. godine.

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic