U SC Šumice otvoreno 24. Svetsko školsko prvenstvo u odbojci

2016-06-27

Uz pozdravni film “Welcome to Belgrade” i zvuk školskog zvona počela je svečanost otvaranja 24. Svetskog školskog prvenstva koja je večeras upriličena u SC Šumice. Tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta, a većinu publike činili su upravo takmičari, više od 1000 odbojkaša i odbojkašica iz 35 država. Himnu Srbije otpevala je kantautorka Marija Marković Marić, popularna Mari Mari, a potom je usledio defile zemalja učesnica ovog takmičenja.

- Srbija se dokazala u organizaciji velikih sportskih takmičenja i siguran sam da ćemo i sada biti dobri  domaćini. Zahvaljemo se predstavnicima Međunarodne federacije školskog sporta na ukazanom poverenju i prilici da prvi put u istoriji Srbija bude domaćin Svetskog školskog prvenstva. Hvala Ministartvu omladine i sporta na velikoj podršci, Odbojkaškom savezu Srbije i svim prijateljima, partnerima i sponzorima. U olimpijskog godini, kada svi sa nestrpljenjem širom sveta očekujemo početak Olimpijskih igara u Riju, ponosan sam što je ove godine Srbija domaćin Svetskog prvenstva i siguran sam da će mnogi od vas biti odbojkaški šampioni i učesnici Igara. Želim Vam da se takmičite u duhu fer pleja, da negujute i razvijate prijateljstvo i toleranciju. Takmičarima želim mnogo uspeha i sreće, a najboljima pobede – poručio je u Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Učesnicima 24. Svetskog školskog prvenstva koje se od 25. juna do 3. jula održava u Beogradu obratio se i generalni sekretar Međunarodne federacije školskog sporta Jan Kulen. On je istakao da je glavni cilj ovog šampionata zapravo druženje između različitih zemalja i kultura iz svih krajeva sveta.

- Želeo bih da se zahvalim Srbiji i njenim sportskim savezima koji su preuzeli odgovornost u organizaciji ovog prvenstva. Vrlo me raduje što Republika Srpska prvi put učestvuje na nekom svetskom školskom prvenstvu u odbojci. Nadam se da će učesnici u ovom predivnom gradu steći prijateljstva koja će se održati celoga života. Iskoristite ovaj događaj da upoznate mlade iz celog sveta - rekao je Jan Kulen, generalni sekretar ISF, zahvalivši se našoj zemlji na uloženom trudu, na srpskom jeziku.

Ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću pripala je čast da otvori 24. Svetsko školsko prvensvtu u Beogradu.

Meni je žao što danas nemamo 64 pehara za sve vas, jer znam koliko je teško uskladiti obaveze u školi sa treninzima i utakmicama, imati dobre ocene i biti dobar sportista. Nadam se da ćete vi svojim sportskim uspesima, ali i naučnim, škoskim znanjima biti primer budućim mladim generacijama. Veliko je zadovoljstvo biti domaćin vama, najboljim srednjoškolcima sveta u odbojci. Ovo takmičenje je rezultat dugog rada našeg školskog sporta - naglasio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Uz zvuke himne ISF podignuta je zastava Međunarodne federacije školskog sporta. A pred zastavom ISF u ime svih učesnika takmičenja zakletvu o fer-pleju položila je učenica Sportske gimnazije Jovana Ašković.

Program Svečanog otvaranja bio je ogledalo svih minulih projekata srpskog školskog sporta. Na sceni su bili trofeji, umetničko delo učenika Srednje škole za dizajn Stefana Cvijanovića, učesnike su zabavljali Smeči i Bloki koje je osmislio Marko Šerer iz iste škole. Za muziku su bili zaduženi učenici muzičke škole “Kosta Manojlović” koji su izveli numeru “Za naše odbojkaše”…Plesalo se uz učenike škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice, dok je kulminacija svečanog otvaranja bio nastup Osme beogradske gimnazije koji su sa svojom numerom “We Will Block You” podigli sve takmičare na noge.

Na Svetskom školskom prvenstvu igraće se svi mečevi za plasman. Finalni dan, kao i utakmice za treće mesto, zakazane su za subotu 2. jul. Po završetku utakmica, oko 18.30 časova u SC Šumice biće upriličena ceremonija svečanog zatvaranja 24. Svetskog školskog prvenstva. Polufinalnim i finalnim mečevima na Svetskom prvenstvu prethodiće finalne utakmice u Unified odbojci, koje će odigrati ekipe Specijalne olimpijade iz Srbije, Poljske i Nemačke .U međuvremenu, 29. juna biće održan Kulturni dan (šetnja učesnika SP Beogradom), istog dana biće odražano i Veče nacija na košarkaškim ternima KK Partizana na Kalemegdanu. Za dan kasnije u “Crown Plazi” zakazana je humanitarna gala večera. Takmičari će u slobodno vreme učestvovati i u radionicma koje propagiraju fer-plej, anti diskriminaciju...

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic