Završeno 24. Svetsko školsko prvenstvo u odbojci

2016-07-03

Svetsko školsko prvenstvo u odbojci počelo je zvukom školskog zvona, a završeno uz zvuk trubača. Taman kada je predsednik Međunarodne federacije školskog sporta Loren Petrinka proglasio kraj 24. Svetskog školskog prvenstva, a zastava ISF predata narednom domaćinu Češkoj 2018, u SC Šumice ušli su trubači i počela je žurka za više od 1000 učesnika ovog takmičenja.

Čestitam svim pobednicima. Ponosan sam što su se svi ponašali pristojno i lepo. To znači da je pobedila odbojka. Zahvalio bih se odbojkaškom savezu na sjajnoj organizaciji i svim prijateljima koji su nam pomogli. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez vas - rekao je predsednik Saveza za školski sport srbije Željko Tanasković.

Prvi čovek srpskog školskog sporta svoje obraćanje je završio uz omaž čoveku koje je sinonim za ovdašnji školski sport – Slobodanu Čičanoviću, dugogodišnjem generalnom sekretaru, kojeg je iznenadio poklonom i prizanjem za sve ono što je dao školskom sportu Srbije.

Pored Odbojkaškog Saveza Srbije, partner Savezu za školski sport Srbije na ovom takmičenju bilo je i Ministarstvo omladine i sporta.

Velika mi je čast što sam ovde. Čestitao bih svim reprezentacijama, ne samo osvajačima medalja, za mene ste svi pobednici. Najvažije je da ste se ovih dana takmičili fer i pošteno i zbog toga vam veliko hvala. Želim vam srećan povratak kući i da vam Srbija ostane u sećanju kao zemlja sporta - napomenuo je Predrag Peruničić, državni sekretar za sport.

Srbija je prvi put bila domaćin jednog Svetskog školskog prvenstva, a prema rečima prvog čoveka ISF sasvim je sigurno da je narednih godina očekuje domaćinstva i u drugim sportovima. Srbija se pokazala kao odličan domaćin. Bilo je ovo najveće svetsko školsko prvenstvo do sada. I svaka čast Savezu za školski sport Srbije na svemu urađenom- naglasio je Loren Petrinka, predsednik ISF.

Apsolutni šampion je Turska, koja je osvojila zlatnu medalju i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Srebrnu medalju zaslužili su Španci i Brazilke, dok je bronza pripala Iranu i ženskoj selekciji Srbije, koja je tako osvojila prvu medalju u odbojci u istoriji srpskog školskog sporta.

Medalje i pehare najboljim ekipama na 24. Svetskom školskom prvenstvu su dodeljivali: predstavnici tehničke komisije ISF, predsednik ISF Loren Petrinka, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Nenad Golijanin, predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, dok je pobedničke trofeje šamionima uručio predsednik Evropske odbojkaške konfederacije Aleksandar Boričić.

Međunardona federacija školskog sporta proglasila je delegaciju Luksemburga za naj fer selekciju na Svetskom prvenstvu. Njima je pripao tzv trofej „Joy of moving“ a novi ambasadori ISF postali su odbojkaš Burakan Tosun iz Turske i Jet Reinerink iz Holandije.

Pre finala devojčica, odigrani su mečevi Specijalne olimpijade u kojima su nastupili timovi Srbije, Poljske i Nemačke. Svi takmičari su zaslužili zlatne medalje koje su im dodelili ambasador Specijalne olimpijade Vanja Grbić i direktor Specijalne olimpijade Saša Stanojević.

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic