Zvaničan žreb

2016-02-05

Beograd – U Palati Srbija danas je održano svečano žrebanje grupa za Svetsko školsko prvenstvo u odbojci koje će se održati u Beogradu i Pančevu od 25. juna do 3. jula.

Na školskom Svetskom prvenstvu Srbiju će predstavljati Srednja škola Veliko Gradište u muškoj konkurenciji i beogradska Sportska gimnazija u ženskoj. Obe ekipe prisustvovale su svečanom žrebanju.

Učenice Sportske gimnazije takmičiće se u Grupi G zajedno sa Grčkom, Poljskom i Kiprom, dok će momci iz Srednje škole Veliko Gradište takmičenje početi u grupi F, gde se još nalaze i Grčka, Čile i Slovačka.

Odbojkaš Srednje škole Veliko Gradište Nikola Ilić napomenuo je da oseća veliki ponos što će u Beogradu na školskom Svetskom prvenstvu nositi dres Srbije.

- Ovo je velika čast. Toliko sam srećan što smo ovde, što imamo priliku i da vidimo sva ova velika odbojkaška imena. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da na najbolji način predstavimo našu zemlju – rekao je Ilić.

Odbojkašica Sportske gimnazije Mila Đorđević bila je delimično zadovoljna žrebom.

- Grupa nije laka, ali u svakom slučaju mi ćemo dati sve od sebe da na pravi način predstavimo Srbiju. Svi sa nestrpljenjem očekujemo početak takmičenja- rekla je Mila Đorđević.

Svečanom žrebu u Palati Srbija, između ostalih, prisustvovali su:

  • - Predrag Peruničić, predsednik organizacionog odbora Svetskog školskog prvenstva i državni sekretar za sport
  • - Jan Kulen, generalni sekertar Međunarodne federacije školskog sporta (ISF) i delegat prvenstva
  • - Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije
  • - Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva
  • - Aleksandar Boričić, predsednik Evropske i potpredsednik Svetske odbojkaške federacije

Predsednik organizacionog odbora Svetskog školskog prvenstva i državni sekretar za sport Predrag Peruničić istakao je da je „2016. godina velikih takmičenja - ne samo u svetu, zbog predstojećih Olimpijskih igara, već i u Srbiji. Posle vaterpola, futsala i školski sport okupiće najbolje...“ .

Peruničić je napomenuo da je uveren da će ovo školsko i dečije takmičenje proteći u duhu fer-pleja i da će deca pokazati odraslima kako se to radi.

Generalni sekertar Međunarodne federacije školskog sporta (ISF) i delegat prvenstva Jan Kulen rekao je da je čast bit deo jednog ovakvog žreba koji je okupio bitna imena srpskog sporta. Kulen je uveren da će Srbija biti odličan domaćin svog prvog Svetskog školskog prvenstva.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov napomenuo je da njegov grad ponosan što će pomoći Beogradu u organizaciji.

Predsednik Evropske i potpredsednik Svetske odbojkaške federacije Aleksandar Boričić napomenuo je da je Odbojkaškom Savezu Srbije zadovoljstvo što je partner ovog takmičenja i da će predstojeći događaj, Dan više za odbojku (29. februar) biti najbolja moguća najava školskog Svetskog prvenstva.

Gosti žreba bili su predstavnici ambasada zemalja učesnica, a događaj je podržao i selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić.

Žrebom je rukovodila predsednica tehničke komisije za odbojku u ISF Monik Krek Giver, a pomagali su joj proslavljeni odbojkaš, potpredsednik Odbojkaškog Saveza Srbije i ambasador Specijalne Olimpijade Vanja Grbić i nekadašnji kapiten ženske odbojkaške reprezetacije Srbije, odbojkašica Crvene zvezde Vesna Čitaković Đurišić.

Za tačno 142 dana, 25. juna Srbija, Beograd uz podršku grada Pančevo ugostiće 64 školske ekipe iz 35 država u kojima se igra najbolja odbojka na svetu. Srednjoškolci i srednjoškolske, rođeni između 1996. i 1998. godine, njih 768 odigraće 224 utakmice u 11 hala i na 16 terena. O njima će brinuti 128 profesora i oko 200 volontera...

Video

Društveni mediji

Designed and Developed by Igor Radisic